A héten országos razzia veszi kezdetét: a hatóságok alaposan átvizsgálják ezeket a kérdéseket.
Ez az ital már kis mennyiségben is növeli a demencia kockázatát - A magyarok nagy része fogyasztja
Tállai András, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy a 2025. november 3. és december 31. közötti időszakban téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést fognak végezni. A minisztérium az MTI-nek küldött közleményében hangsúlyozta e lépés fontosságát.
Az országos ellenőrzések a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával, a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok, valamint a Nébih szakembereinek közreműködésével zajlanak. A téli átfogó vizsgálatsorozat az ünnepi időszakhoz kapcsolódó termékekre és célterületekre fókuszál.
A közleményből világosan kiderül, hogy a hatósági ellenőrzések november 3-án kezdődnek, éppen a karácsonyi időszak előtti felkészülés jegyében. A szakértők a friss sertéshúsok, a savanyú káposzta, a bejgli, valamint a legnépszerűbb karácsonyi édességek, mint például a szaloncukrok, mikulás figurák és habkarikák gyártását fogják alaposan megvizsgálni. Az ünnepi időszak közeledtével az ellenőrök a jégpályákon és karácsonyi vásárokban forgalmazott forralt borokat, puncsokat és egyéb alkoholtartalmú italokat is szemügyre veszik. Emellett a téli ellenőrzések keretében az élőhal-árusítást sem hagyják figyelmen kívül, biztosítva ezzel a fogyasztók védelmét.
A friss húsok nyomonkövethetősége alapvető jelentőségű. A vágóhidak és daraboló üzemek ellenőrzése során a szakértők az élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú tényezőkre, mint a higiéniai előírások betartására, a termékek nyomon követésére és az önellenőrzési folyamatokra helyezik a hangsúlyt.
A karácsonyi édességek, a bejgli és a savanyú káposzta előállítása során a hatósági ellenőrzések a higiéniai szempontok és a nyomonkövethetőség mellett kiterjednek az adalékanyagokra, a kötelező jelölési elemek feltüntetésére, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv és a gyártmánylap előírásainak való megfelelésre. E termékkörök esetén mintavételre is sor kerül a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséhez. A csokoládéknál többek között a termékek növényi zsír- (például pálmaolaj) és összes kakaó szárazanyag-tartalmát, a bejgliknél pedig a dió- és máktölteléket vizsgálják kiemelten - részletezte az államtitkár.
A karácsonyi vásárok és jégpályák környékén felállított vendéglátóegységeknél elengedhetetlen a higiéniai normák szigorú betartása, valamint a szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítása. A hatósági ellenőrzések során a forgalmazott alkoholos italok, forralt borok és puncsok készítéséhez felhasznált alapanyagok származását igazoló iratok mellett a receptúrák meglétét is alaposan átvizsgálják a szakértők. A nem megfelelő, zavaros vagy hibás csomagolású termékek esetén a hatóságok mintavételt végezhetnek, és ha szükséges, azonnali intézkedés keretében a problémás termékeket visszavonhatják a forgalomból – figyelmeztetett a hivatalos közlemény.
Az elkövetkezendő két hónapban az üzletek és az ideiglenes halárusító helyek is számíthatnak az élőhal-árusítás kiemelt ellenőrzésére. Ennek során nagy figyelmet kapnak a halak származási dokumentumai, valamint az állatvédelmi szabályok betartása. Az ellenőrök a halak tárolására vonatkozó feltételek mellett azt is vizsgálják, hogy a leölés előtt megfelelően történik-e az állatok kábítása.
Az ünnepi időszakra vonatkozó termékek szabályainak maradéktalan betartása érdekében a Nébih különösen figyelmet szentel az őstermelőkre, a nagyüzemi és kézműves sörfőzdék működésére, valamint a vadhúsfeldolgozó egységekre és a halfeldolgozó üzemekre.
A hatóság alapvető célja egész évben a stabil élelmiszerbiztonság. Ez a törekvés kiemelt figyelmet kap a szezonális ellenőrzések alkalmával, melyek közül a téli ellenőrzés-sorozat a biztonságos, nyugodt ünnepeket hivatott garantálni - közölte az Agrárminisztérium.



