Ne helyezze a hűtőszekrénybe: ez a titka annak, hogy a paradicsom sokáig friss maradjon!

Kinek a koktélparadicsom, kinek az ökörszív - mindenkinek megvan a maga favoritjának! Akárhogy is, ha igazán jót akarunk magunknak, érdemes elkerülni, hogy a hűtőszekrénybe tegyük őket! Meg fogunk lepődni, hogyha megszabadulunk ettől a rossz szokástól, az alapanyag íze sokkal gazdagabb és zamatosabb lesz, mint ahogyan azt valaha is gondoltuk! Nézzük, hogyan tárolhatjuk a paradicsomot a legegyszerűbben, hogy megőrizzük frissességét és ízét!
A Kitchen Mason alapítója, Emma, aki a főzés és a konyhai praktikák szakértője, világosan fogalmazott: "A legjobb hely a paradicsom tárolására a konyhapult, szobahőmérsékleten - de ne tartsuk a tűzhely közelében vagy más hőforrás mellett" - írja a Mirror. A hűtés ugyanis lelassítja a paradicsom természetes érési folyamatát, és kedvezőtlenül befolyásolja annak ízvilágát. A hidegben a gyümölcs textúrája lisztes lehet, íze pedig vízízűvé válhat - amit senki sem szeretne egy friss nyári salátában.
A szakértők azt ajánlják, hogy a paradicsomokat ne egy kupacba halmozzuk, hanem inkább egy lapos tálba, egymás mellé helyezve tároljuk. Ezzel biztosíthatjuk, hogy a levegő szabadon áramolhasson közöttük, így elkerülhetjük, hogy összenyomódjanak. Az optimális elhelyezés érdekében érdemes a paradicsomokat szárukkal lefelé fektetni – ezzel minimalizálhatjuk a nedvesség távozását, és megakadályozhatjuk, hogy a baktériumok a szárhelyeken keresztül bejussanak. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy távolítsuk el a szárakat és a fürtöket, mivel ezek nedvességet vonnak el a gyümölcsből, gyorsítva ezzel a romlását. Ha ezeket a lépéseket betartjuk, a paradicsomunk sokáig friss marad a konyhapulton.
A szakértő figyelmeztet: "A paradicsomot csak abban az esetben érdemes hűtőbe helyezni, ha már fel van szeletelve." Kivételt jelent, ha a nyári hőség elér egy extrém szintet, vagy ha a paradicsom már teljesen megérett, és el szeretnénk kerülni, hogy túlérett állapotba kerüljön. Ilyen esetekben – és csak ezekben – megengedett a hűtő használata, de tálalás előtt mindenképp ajánlott egy kis időre szobahőmérsékleten hagyni, hogy az ízek ismét kibontakozhassanak.
A paradicsom több, mint a zöldséges polcok gyakori vendége - nyár, napfény, frissesség, otthonos ízek szimbóluma. Érdemes tehát ezt a néhány egyszerű tanácsot megfogadni, hogy ez a természet adta kincs valóban a legjobb formáját nyújtsa az asztalunkon. Mert egy jól tárolt paradicsom nemcsak hosszabb ideig friss, de ízében is sokkal gazdagabb és finomabb.