Elindult a szüret varázslatos időszaka a szekszárdi borvidéken! A szőlőfürtök érett, zamatos bogyói készen állnak arra, hogy a pincékbe kerüljenek, ahol a borászat mesterei életre keltik a hagyományokat és a helyi ízeket. A napfényben csillogó táj és a sz

Tavaly még meglepődtünk, amikor augusztus elején megkezdődött a szőlőszüret Tolna két borvidékén. Úgy tűnik, hogy ez lassan a normává válik – mondta az egyik szőlész, hozzátéve, hogy a forró időjárás miatt szükség van a korábbi szüretre.

Augusztus 10-e körül már elkezdődött a korai szőlőfajták szüretelése a szekszárdi és tolnai borvidéken. Az Irsai Olivér már egyes helyeken a kádakban várja, hogy felfedezzék ízvilágát. Ezzel hivatalosan is megkezdődött a szüret időszaka a szekszárdi borvidéken.

A szekszárdi borvidéken a szüret zöme gépi módszerekkel zajlik, amely lehetővé teszi a hatékonyabb és gyorsabb szüretelést.

A múlt héten, csütörtökön már leszüretelték az Irsai Olivért, mondta Mészáros Péter szekszárdi borász. Most a Zweigeltből szüretelnek rozénak valót.

- Szép, egészséges a szőlő. A must fok megfelelő, így attól tartottunk, hogy a savak olyan mértékben fogynak el, hogy az már árt a bornak - mondta Mészáros Péter. Saját kombájnnal dolgozunk, sajnos a kézi szüretet már el lehet felejteni, egyrészt nem is találunk embert rá, másrészt olyan sokba kerülne, hogy szinte megfizethetetlen. A szüretet majd 3 hét múlva folytatjuk Pinot Noir-ral. A tavalyi év is hasonló volt, bár akkor nagyobb volt az aszály. A szőlő súlya megfelelő, így a lékinyeréssel sincs gond.

Módos Ernő, a szekszárdi borászat neves képviselője és az Alisca Borrend Nagymestere, optimistán nyilatkozott az idei szüret cukorfokairól, ám hangsúlyozta, hogy a savtartalomra mindenképpen érdemes fokozott figyelmet fordítani. A forró nyári napok könnyedén megbomlaszthatják a szőlő ízvilágát. A tervek szerint 10 nap múlva kezdik meg a szüretet az Oportó fajtával, és a munka során gépi betakarításra támaszkodnak majd.

A Solaris, mint ellenálló szőlőfajta, talán a jövő kulcsát rejti magában. E különleges szőlőfajta nem csupán a szőlészetek új reménysége, hanem a fenntarthatóbb borászat irányába tett fontos lépés is. Az éghajlatváltozás és a betegségek ellenálló képessége révén a Solaris lehetőséget ad arra, hogy a borászok új, izgalmas ízeket és aromákat fedezzenek fel, miközben megőrzik a természeti erőforrásokat. A jövő borkultúrájának egyik alappillére lehet, amely a hagyományok tiszteletben tartása mellett a modern kihívásokra is választ ad.

Rappay József, a szekszárdi Schieber Pincészet főborásza úgy véli, hogy a jövőben a szüret hagyományos időpontja augusztus eleje és közepe lesz, amikor már a korai szőlőfajtákat érdemes szüretelni. A múlt héten már megtörtént az Irsai Olivér és a Solaris fajták leszüretelése.

Mindkét szőlőfajtát egyazon napon szüreteltük le. Az Irsai mustfoka 16-os, savtartalma pedig közel 6-os volt, míg a Solaris esetében a cukor szintje 22-es, savtartalma pedig 7,2-es értéket mutatott. Érdemes jobban megismerkedni a Solaris fajtával, hiszen nálunk rendkívül népszerű a belőle készült bor. A Solaris egy rezisztens fehérbor fajta, amely 1975-ben született meg egy keresztezés eredményeként a német Baden-Württemberg tartomány Freiburg városában. Magyarországon viszont még mindig meglehetősen ritkán termelik. Permetezésre csupán egyszer volt szükség. A bora gazdag, telt ízű, enyhén muskotályos jegyekkel rendelkezik és magasabb alkoholtartalommal bír. Főleg az idősebb generáció körében népszerű. Karácsonyra már el is fogy a készletünk - mesélte a kiváló borász.

Related posts