Félrevezető információk terjednek az élő halak értékesítésével kapcsolatban.
Az utóbbi időszakban Szlovákiában sokat beszéltek az élő halak értékesítésének esetleges betiltásáról. A Szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet azonban most végre tiszta vizet öntött a pohárba, és pontos információkat osztott meg a helyzetről - számol be róla a parameter.sk.
Nem igaz, hogy nem lehet élő halat árulni Szlovákiában! - jelentette be a hatóság. "Idén is ugyanolyan feltételekkel lehet élő halat árulni, mint a korábbi években, a Szlovák Állami Állategészségügyi és Élelmiszeripari Felügyelet által kiadott szabályozás szerint" - hangsúlyozta Miroslav Šlenc, a Szlovákiai Haltenyésztők Szövetségének elnöke.
Šlenc véleménye szerint az élő halak árusításának betiltásáról szóló hírek teljesen megalapozatlanok. A médiában, közösségi oldalakon, valamint civil szervezetek és aktivisták által terjesztett információk célja, hogy egy szűk csoport véleményét és étkezési preferenciáit erőltessék a többségre, mindezt hazugságokkal és érzelmi manipulációval. "Bízom benne, hogy idén is sokan választják a hagyományos karácsonyi halfogyasztást" - tette hozzá Šlenc, hangsúlyozva, hogy a halak árusítása nemcsak tradíció, hanem a közösségi élet szerves része is.
Nálunk az ünnepi asztalon a ponty és a harcsa áll az élen, és jó hír, hogy idén nem kell áremelkedéstől tartani. Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. vezérigazgatója novemberben arról tájékoztatott, hogy a két népszerű hal, a ponty és a bio szürke harcsa ára megegyezik a tavalyival. Ez azt jelenti, hogy az élő ponty kilója körülbelül 1900 forintba, míg a szürke harcsa nagyjából 3500 forintba fog kerülni. Természetesen a filézett változatokért magasabb árat kérnek. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet adatai szerint a magyarok egyre inkább rászoknak a halevésre, és az utóbbi időben már többet is fogyasztanak belőle.