Ismét az Alföldön találta meg méltó helyét a díj: egy lenyűgöző szálloda nyerte el AZ ÉV HOTELE 2024 címet! | szmo.hu
Nagy Márti és Nádházi István már 12 éve választották otthonul a misztikus Albion földjét. Pékségükben a munkát szinte teljesen magyar kéz végzi, és a sütemények között a kakaóscsiga kiemelkedő népszerűségnek örvend. Az évek során számos rangos elismerést zsebeltek be, köszönhetően kreatív újításaiknak, amelyek mindig meglepik a vásárlókat.
Az angliai MsBakery pékség két magyar tulajdonosa büszke a magyar gyökerekre. Készítenek régi, hagyományos magyar kovászos kenyeret, és árulnak kakaóscsigát, valamint túróstáskát is. De vannak náluk francia és olasz jellegű édességek, brownie-k, granola szeletek, cupcake-k, croissant-ok, muffinok, és folyton kísérleteznek újdonságokkal is, amikkel sikert sikerre halmoznak.
István felelős a termelési folyamatokért, míg Márti a csodás sütemények és termékek megálmodója és megvalósítója. A közelmúltban beszélgettünk velük arról, mi motiválja őket abban, hogy elsősorban magyar kollégákkal dolgozzanak együtt, valamint milyen kihívásokkal kellett szembenézniük, amikor elindították vállalkozásukat Angliában. Emellett arról is szó esett, hogyan sikerült elnyerniük az angol közönség szívét.
Milyen úton jutottatok el Angliába?
István: 2012 végén hoztuk meg a döntést, hogy kilépünk a megszokott kerékvágásból, és új életet kezdünk. Mindketten a kereskedelem világában dolgoztunk: Márti menedzser volt az Auchannál, én pedig a Tesco csapatát erősítettem. De úgy éreztük, hogy a karrierünk nem halad előre, és valami újra vágytunk. Korábban már éltem rövid ideig az Egyesült Államokban, így volt némi tapasztalatom a külföldi életről. Elhatároztuk, hogy együtt próbálkozunk, de ezúttal Európában. A testvérem már Londonban élt, és ő segített minket az új kezdetben. Az angol nyelvtudásunk is hozzájárult ahhoz, hogy Angliát válasszuk, gazdasági okokból döntöttünk emellett, hiszen otthon nem éreztük igazán jól magunkat. Végül én indultam el elsőként, míg a lányok kicsit később követtek.
A kezdet mindig különleges pillanat, tele izgalommal és várakozással. Olyan, mint egy frissen kinyílt virág, amely még csak ismerkedik a nappal és a világgal. Minden egyes apró részlet, minden döntés és érzés formálja az utat, amely előttünk áll. A kezdet lehetett zavaros, tele kérdésekkel és kétségekkel, de ugyanakkor tele reménnyel és lehetőségekkel is. Olyan, mint egy üres vászon, amelyre az élet színes ecsetvonásai fokozatosan felkerülnek, létrehozva egy egyedi és megismételhetetlen alkotást.
Márti: István akkor teljes munkaidőben dolgozott egy nagy péküzemben, nekem pedig részmunkaidős munkám volt. Akkoriban kevesebbet tudtam vállalni, mert a lányunk még alsó tagozatos iskolás volt. Szerencsémre a férjem egyik kollégája ajánlott nekem egy fix állást a cupcake-es részlegre, ahol tortákat is készítettek. Nagyon örültem neki, és nem bántam meg, mert nagyon jól beleláttam milyen egy angliai vállalkozás mindennapja. Később a tulaj eladta egy nagyobb cégnek a vállalkozását, egy olyannak, amelynek több gyára is volt. Engem a kenyerekhez és a cukrászsütikhez vettek át, így mind a ketten a pékségbe kerültünk. Én eredetileg is pék vagyok, a férjem pedig a sok éves gyakorlatban szerezte meg a tudását. Három évet húztunk le így, ami megalapozta egy saját vállalkozás ötletét.
- Milyen úton jutottatok el Bournemouth-ba?
István: London valóban lenyűgöző város volt, de mi egy nyugodtabb, kisebb település életét szerettük volna inkább megélni. A főváros sokkal drágább és zsúfoltabb volt, annak ellenére, hogy mi egy gyönyörű zöldövezetben laktunk, de a váltás mellett döntöttünk. Elkezdett érdeklődésünket felkelteni a vidék, így elindultunk felfedezni az országot, és sokat kirándultunk. Egy hétre Bournemouth-ba is ellátogattunk, és azonnal beleszerettünk a helybe. Teljesen más atmoszférája van, mint Londonnak, hiszen egy tengerparti, nyugodt kisváros. Már akkor is forogtak a fejünkben a pékségnyitás tervei, így mire véglegesen ideköltöztünk, már a vállalkozásunkat is megalapítottuk.
A piacozás nem hozta meg a várt anyagi eredményeket, hiszen erősen az időjárásra voltunk utalva. Angliában a gyakori esőzések miatt a vásárlók száma drasztikusan csökkent, amikor az időjárás nem kedvezett. Azonban a folyamat során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk, és a MsBakery név is kezdett elterjedni, így nem teljesen a semmiből indultunk. Végül sikerült olyan üzlethelyiséget találni, amely tökéletesen megfelelt a pékség igényeinek, így mindketten azonnal nekiláthattunk a munkának.
Mi a kulcs ahhoz, hogy Angliában sikeresek legyenek?
Márti: Nagy bátorság szükséges ahhoz, hogy valaki belevágjon egy üzleti vállalkozásba, hiszen ilyenkor kizárólag saját magunkra támaszkodhatunk. Szerencsére Angliában rengeteg támogatási lehetőség áll rendelkezésre a kezdő vállalkozók számára. A sikerünk titka abban rejlik, hogy kiemelkedő minőségre törekszünk, és szenvedéllyel végezzük a munkánkat; rengeteg energiát fektettünk bele. Éveken át nem is vettünk ki szabadságot, mert annyira fontosnak tartottuk, hogy a vevőink mindig elérhessenek minket. Szinte minden nap, a hétből hat napon át dolgoztunk, mert tudtuk, hogy ez elengedhetetlen a fejlődéshez.
Örömmel tapasztaljuk, hogy hónapról hónapra folyamatosan fejlődünk, és egyre bővül a vásárlóink köre. Minden egyes lépésünk hozzájárul ahhoz, hogy még sikeresebbek legyünk, és a közönségünk igényeit jobban kielégíthessük.
István: Kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozunk, és folyamatosan figyelemmel kísérjük a nemzetközi trendeket. Célunk, hogy Bournemouth lakói is élvezhessék a prémium, ínycsiklandó kínálatot, mintha London szívében járnának. Szeretnénk, ha itt is elérhető lenne a vásárlók számára ugyanaz a széles termékválaszték. Világszínvonalú cukrászati termékeink révén büszkén képviseljük Angliát, és sikerült helyet szereznünk magunknak a piacon, annak ellenére, hogy a verseny erős.
Miben vagytok ti a legjobbak? Milyen területeken emelkedtek ki a tömegből, és milyen egyedi képességekkel vagy tudással rendelkeztek, ami megkülönböztet benneteket másoktól?
István: A szakértelem terén verhetetlenek vagyunk, hiszen a magyar munkaerő páratlan. Pékségünkben kizárólag magyar kollégák dolgoznak, összesen 13-an alkotunk egy összetartó csapatot.
A munkakultúránk alapvetően eltér az angolokétól. Bár eddig más nemzetiségű kollégák is csatlakoztak hozzánk, sokszor kihívást jelentett számukra, hogy alkalmazkodjanak a mi munkastílusunkhoz. Mi itt egy magyar pékség vagyunk, és mindig örömmel fogadunk magyar munkatársakat, amikor bővítjük a csapatot.
Az angliai életünk sok színnel és izgalommal teli. A napjainkat a változatos időjárás és a különböző kultúrák sokszínűsége határozza meg. A városok pezsgése és a vidéki tájak nyugalma egyaránt vonzó számunkra. A hagyományok és a modern életmód érdekes keveréke jellemzi a mindennapjainkat. Az angol pubok hangulata, a helyi piacok friss termékei és a sokféle étterem kínálata felfedezésre ösztönöz minket. Emellett az angliai történelem nyomai, mint a régi kastélyok és múzeumok, folyamatosan emlékeztetnek minket a múlt gazdagságára. Az élet itt tele van lehetőségekkel, barátságos emberekkel és új élményekkel.
Márti: A tengerpart közelsége igazán különleges élményt nyújt számunkra. A természet közelsége és a nyugodtabb életstílus, amit választottunk, teljesen magával ragadott minket. A levegő itt igazán friss, és gyakran, ha egy fárasztó nap után hazaérünk, kéz a kézben sétálunk a parton. Ezek a pillanatok igazán feltöltődést nyújtanak számunkra, és segítenek elengedni a mindennapi stresszt.
István: Bournemouth egy igazán népszerű hely, ahol a városi élet minden előnye megtalálható. Itt minden könnyen elérhető, így nem kell hosszú órákat utaznunk a munkahelyünkre. Számomra ez a város a második otthonom.
- Elgondolkodtatok már azon, hogy visszaköltözzetek az otthonotokba?
Márti: Soha nem mondjuk, hogy soha, de most, hogy egy igazán jól működő életet alakítottunk ki itt, nem is foglalkozunk vele. Lakást és üzlethelyiséget is vásároltunk, és nagyon jól érezzük magunkat Angliában. Persze, tudjuk, hogy sokan panaszkodnak, főleg az időjárásra, de mi nem hagyjuk, hogy ez rányomja a bélyegét a mindennapjainkra. Ha túl sokáig tart a szürke idő, elutazunk valami napfényes helyre, ami felfrissít minket. Itt azért annyira hideg sincs, és a tengerpart közelsége még a borongós napokon is képes vidámságot csempészni a hangulatunkba.
Hogyan vélekednétek arról, hogy ezt a vállalkozást otthon is meg tudtátok volna valósítani?
Márti: Nem vagyok benne biztos, hogy Magyarországon bele mertünk volna vágni. A bürokrácia valóban hatalmas. Itt egy kisebb indulótőkét felvettünk kedvezményes kamatokkal, és fél évig még csak törlesztenünk sem kellett, amíg beindultunk. Otthon sokszor szembesültem a hatóságok szigorú ellenőrzéseivel, rengeteg büntetést osztogattak, néha teljesen indokolatlanul. Az egész nagyon elkeserítő volt, úgy éreztem, hogy ez egy igazi szélmalomharc. Soha nem éreztem magam elég bátornak ahhoz, hogy pékséget nyissak.
Valóban, különösen figyelemre méltó, hogy a tanulási lehetőségek és a tőke támogatása elérhető az indulás során. Egy élelmiszervállalkozás esetében, ha esetleg hibát észlelnek, nem azonnal büntetnek, hanem inkább a probléma megoldására összpontosítanak. Felhívják a figyelmet a hiányosságokra, és ha szükséges, még képzést is kínálnak a megfelelő megoldások érdekében. Nem érzik szükségét annak, hogy nyomást gyakoroljanak, mivel valóban toleránsak és segítőkészek. A bizalom szintje itt jelentősen magasabb, és a hatóságok is sokkal rugalmasabbak, ami hatalmas előny egy teljesen új vállalkozás számára egy idegen országban.
Mennyi különböző terméket kínáltok, és mik a legfőbb egyedi jellemzőitek?
István: Az első időkben csupán ketten vágtunk bele a munkába, és csak egy kollégánk segített az üzletben, ő volt az eladónk. Csak néhány kenyérféle készült, naponta 5-6 darabot sütöttünk, mivel a kemencénk még nem volt üzembe helyezve. Otthonról hozott, hagyományos sütőink voltak, összesen kettő, és ezek szolgáltak a termelés színhelyéül.
Márti: Az egész történetünk a sütik világában indult, ahol a brownie-k, granola szeletek, cupcake-ek és répatorták domináltak. Ezeket a finomságokat választottuk, mert tudtuk, hogy az angolok is kedvelik őket. Ők elég válogatósak, és nem igazán ismerik a különféle süteményeket, így kihívás volt új ízekkel megismertetni őket.
Hogyan kezdődött el ez a fejlődés?
Márti: Egyre többen jöttek be megkóstolni, követték az illatokat az utcán. Amikor beindult a nagy kemencénk is fél év múlva, nőtt a választékunk. Akkoriban István is teljesen bekapcsolódott ebbe a munkába, mert addig főállásban máshol dolgozott. Akkorát ugrott termelésünk, gyártottuk, amit csak kellett.
István: Mostanában a mindennapjaink része, hogy a következő nap termékeit készítjük elő, amelyek éjjel a hűtőben pihennek egy kicsit. A torták, a levestészták és a kenyerek elkészítésére már megvan a megfelelő szakemberünk. Általában 4-5 különböző kenyérfajtát kínálunk naponta; van, ami állandó szereplő, de mindig felfrissítjük a választékot valami újjal is. Szezonálisan is bővítjük a kenyérkínálatunkat, mint például a sütőtökös vagy céklás változatok, amelyek most különösen népszerűek, de negyedévente biztosan új ízekkel kedveskedünk a vásárlóinknak. Naponta 15 féle péksütemény készül, és a croissant-ok iránti kereslet folyamatosan nő. Különlegességként szolgálunk a cruffin nevű töltött finomsággal is, amely a croissant és a muffin tökéletes házasságát képviseli.
Márti legfrissebb kezdeményezése, hogy minden szombaton magyar kézműves termékeket alkot, amit egy hónapja indítottunk el, és már most rendkívül népszerűvé váltak.
Márti: Ezen a hétvégén például képviselőfánk és ínycsiklandó rétesek várnak ránk. A múlt héten már készítettem mákosgubát, kakaóscsigát és sokféle pogácsát is. Korábban volt túróstáska és lekváros bukta, de a jövőben biztosan érkezik pozsonyi patkó és különféle piték is, sorra vesszük majd az összes klasszikust. Észrevettem, hogy a magyarok igencsak vágyakoznak a mákra és a túróra, néha még el is kell rejtenem néhányat a pult alatt, hogy elkerüljem a csalódást, mert olyan gyorsan elfogynak. Ezen a környéken körülbelül 2000 magyar él, de más kelet-európai országokból is sokan jönnek vásárolni, és nekik is nagyon ízlik minden finomság.
Mi inspirált benneteket arra, hogy részt vegyetek a versenyeken?
István: Egy ismerősöm mesélt erről a versenyről, és az ő tapasztalataik alapján úgy döntöttem, hogy talán mi is belevághatnánk. Az első kenyérversenyünket 2018-ban indítottuk, és meglepetésünkre megnyertük! Francia parasztkenyérünkkel indultunk az Overall Winner of World Bread Awards-on, és elhoztuk a nagydíjat. Ez alig egy évvel az üzlet nyitása után történt, és hatalmas lökést adott a pékség népszerűségének, valamint megerősítette az önbizalmunkat, hogy folytassuk a versenyzést.
Mik a szükséges lépések ahhoz, hogy valaki részt vehessen a nevezési folyamatban?
István: Nyilván mi a profik között indultunk, de vannak amatőr házipék kategóriák is. Van egy bizonyos nevezési dj, de tulajdonképpen bárki indulhat. Nem minden évben indultunk, de gyakorta kapunk jó helyezést. A legutóbbi nagy verseny, a Baking Industry Awards Winner for New Bakery Product of The Year, az egész angliai sütőipart lefedte, a nagy multicégekkel együtt. Idén és tavaly is nyertünk. Ez hatalmas kihívás volt, hiszen a nagy cégek hatalmas pékségekkel indultak. Idén a Baking Industry Awards-on, 2024 új terméke kategóriában nyertünk a kimcsis-füstöltsajtos medvetalpunkkal. Én készítem a házi kimcsit ehhez.
Tavaly ugyanezt a kategóriát nyertük a kocka alakú croissant-unkkal. Ezt a terméket pár éve láttam meg a nemzetközi trendben, egy svéd pékmester találta ki, ez nagyon megtetszett. Úgy gondoltuk, ezt mi is meg tudjuk csinálni, és bevontuk a terméklistánkra. Ezzel az étcsokis, málnás, töltött finomságunkkal aztán nyertünk is tavaly. Ezek országos győzelmek, így bekerültünk a BBC-be is ezzel a hírrel, kijöttek az üzletünkbe forgatni, bemutatták a nyertes termékünket, sőt a műsorvezető meg is kóstolta, így egész Anglia hallott rólunk.
Vannak olyanok, akik kifejezetten a pékségetek ínycsiklandó finomságai miatt látogatnak el Bournemouth-ba?
István: Az elmúlt időszakban igazán népszerű úti céllá váltunk. Ha valaki a környéken jár, mindenképpen érdemes betérnie hozzánk. Ma reggel például találkoztunk egy birminghami magyar családdal, akik őszi szünetüket töltik itt, és elmondták, hogy az volt a tervük, hogy nálunk is elfogyasztanak valami finomat. Nemcsak ők, hanem sokan mások is érkeznek Londonból, és azok, akik kirándulni jönnek a környékre, szintén gyakran meglátogatnak minket. Az eddig elnyert díjak nemcsak elismerést, hanem egyben reklámot is jelentenek, ami megerősíti, hogy jó úton haladunk a pékségünkkel. Idén külön megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Kenyérlelke fesztivál zsűrijébe is meghívtak minket augusztus 20-án. Már évek óta részt veszünk ezen az eseményen, és csodálatos látni, hogy ennyien szenvedéllyel sütnek ízletes kenyereket.
Mi volt az, ami elnyerte az angolok szívét?
Márti: A francia és olasz stílusú édességek különösen népszerűek náluk, de megnyerni őket nem volt egyszerű feladat. Tudvalevő, hogy eléggé bizalmatlanok az új ízekkel szemben, ezt már a piacozás során is tapasztaltam. Dicsérték a termékek szépségét, de a kóstolásra nem merték magukat rávenni. Az idősebb vásárlók inkább a vásárlás mellett döntöttek, és ez a boltban is megfigyelhető. A fiatalabb generációk nem mutatnak annyi érdeklődést. Szerencsére a hírnevünk miatt most már bármilyen ötletünket szívesen megkóstolják a vásárlóink, és gyakorlatilag mindent el tudunk adni, de ennek eléréséhez sok idő és türelem szükségeltetett.
Volt olyan időszak, amikor úgy éreztétek, hogy fel kellene adni, mert minden túl nehéznek tűnik?
István: Soha nem volt. Valamilyen B-tervünk mindig volt, mind az üzlettel, mind az életünkkel.
Márti: Mondhatnám, hogy egyre jobban emelkedik a megbecsülésünk. Azért sem gondoltunk erre, mert amit eddig itt láttam más munkahelyeken, az meggyőzött, hogy mi ezerszer jobbak vagyunk. Ezeket mutatják az eddig elért szakmai eredményeink is.
- Vannak terveitek a jövőre nézve?
Márti: Jelenleg egy igazán izgalmas ötlet fogalmazódott meg bennünk: workshopokat szeretnénk indítani háziasszonyok számára. Mindketten rendkívül lelkesedünk ezért a projektért, és alig várjuk, hogy belekezdjünk. A környezetünkben több más magyar vállalkozó is van, akikkel szívesen együtt dolgozunk, támogathatjuk egymást, és ajánlhatjuk a szolgáltatásainkat. Ha kapunk megkereséseket, részt veszünk különböző magyar rendezvényeken is. Ráadásul István idén a helyi magyar iskolában a Mikulás szerepét is magára öltötte, és mi gondoskodunk majd a finomságok beszerzéséről!
Hát, mondhatjuk, hogy az életetek igazán jól alakult, nemde?
Márti: Mi igazán büszkék vagyunk arra a helyre, ahol élünk, és arra a munkára, amit végzünk. A visszajelzések fantasztikusak, és örömmel tapasztaljuk, hogy sok elégedett vásárlóval büszkélkedhetünk. Különösen jó érzés, amikor dicséretet kapunk. Az angol közösség szívélyesen befogadott minket, és támogattak minket az életünk elindításában. Most, hogy egy sikeres vállalkozást építettünk fel, amit az évek során elnyert díjaink is tanúsítanak, megerősítettük, hogy a kölcsönös bizalom mindannyiunk számára kifizetődő volt.
Nagyon örülünk, hogy Magyarországról is egyre többen érdeklődnek utánunk, sőt, meglátogatják a boltunkat, és hogy a sikereinkkel, életünkkel példát mutathatunk másoknak, akik viszik a hírünket tovább.