A balatoni lángos nemcsak a helyiek, hanem a sógorok kedvence is, és bár sokan úgy vélik, hogy ez valamilyen titkos varázslat eredménye, valójában csak a friss alapanyagok és a gondos készítés titka rejlik benne.

Fontos, hogy a feliratok ékezetekkel ellátva jelenjenek meg. Ha Epres Oszkár bódéjára helyesen írja ki a „lángos” szót, a helyi turisták azonnal megrohamozzák az árusítót Ausztriában. Tudják, hogy a magyar és balatoni lángos páratlan élményt nyújt, és a Bécs környékén található lángos finomságokat egy lellei mester készíti.

Epres Oszkár, a balatonlellei vállalkozó, már járt Olaszországban, ahol kürtőskalácsot árult, és Svédországban is megfordult, ahol szélkereket szerelt. Most azonban a lángossal hódítja meg a sógorokat. Azt mesélte, hogy az osztrákok odáig vannak a balatoni lángosért!

Epres Oszkár évek óta külföldön dolgozik, most éppen Ausztriában, ahol a sógorok csodájára járnak a fantasztikus lángosnak, amit párjával készítenek. Rendszeres résztvevői a kinti vásároknak és szabadtéri rendezvényeknek, ahol kígyózó sorokban várják a forró lángost. - Bécs környékén mindenki tudja, hogy ha ékezettel van kiírva, hogy lángos, akkor nyert ügyük van. Ők olyan langost esznek, ami olyan, mint a CD lemez: vékony is, kemény is és nincs ez a szép, vastag széle, mint nálunk, magyarázta Epres Oszkár.

Ez az igazi balatoni lángos

Az általuk készített lángos nem papírvékony, hanem olyan szép, telt, amilyet a Balatonon is lehet kapni és a tésztát nagyjából 23 dekásra készítik, a kisült lángosra pedig sok sajt és tejföl kerül. Ezt imádják az osztrákok, sőt képesek arra is, hogy türelmesen végignézzék annak elkészültét. - Képesek 40-50 percet is sorban állni, ilyenkor megkérdezik, hogy helyben készül -e a lángos. És amikor látják, hogy igen és kézzel készített, akkor megörülnek neki és képesek bármennyit várakozni. Közben fotóznak minket, hogy a fejünk tetejéig tésztásak vagyunk, mondta a balatonlellei vállalkozó.

Az árak sem földtől elrugaszkodottak, öt euró a sima, két feltéttel hat, három feltéttel pedig hét euró egy magyar lángos. - Kiszámoltam, hogy így tulajdonképpen pont a negyedébe kerül a lángos, mint nálunk, ha azt nézzük, mennyit kell dolgozni egyért. Nem én találom ki az árakat, a vásárokban mindenkinek ugyanannyiért kell adni ezeket az egyszerűbb ételeket, hogy ne az ára miatt válasszanak másikat, hanem a minőség miatt.

Ausztriában nagyon népszerűek a középkori vásárok, amelyeken a vendégek és a büfések is középkori jelmezben vannak. Ilyenkor jönnek családostul és egy egész napot eltöltenek ott és semmi sem drága igazán, enni minden időben kell. Olyankor is, amikor rossz az idő. És, hogy mi Oszkárék lángosának a titka? - Szerintem túl van a lángos misztfikálva. Nem kell hozzá semmi extra: só, víz, liszt meg egy kis olaj. A lényeg szerintem abban van, az élesztővel meg a hőmérséklettel kell játszani. Nem mindegy, milyen a páratartalom, hány fok van és az elkészült tésztát melegen hagyjuk megkelni, hűtőbe tesszük vagy sem. Ezt mindig a helyszínen kell kitapasztalni, mondta Oszkár.

Related posts